Simon’s Stellenbosch

Voor wie houdt van een goed glas wijn en van culinaire hoogstandjes kan niet voorbijgaan aan Stellenbosch. Stellenbosch is de op 2 na oudste stad (Kaapstad is de oudste) van Zuid-Afrika gesticht door Simon van der Stel in 1679. Simon van der Stel wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

Voor een stukje Cape Dutch historie kom je ook goed aan je trekken in Stellenbosch. Vele oude huizen in Kaap-Hollandse stijl nemen je terug eind 17e eeuw. En ook zie je naast de Nederlandse, ook duidelijk de Georgische en Victoriaanse architectuur in de gebouwen terug. Het oudste huis, het Schreuderhuis, komt uit 1709 en is daarmee één van de eerste gebouwen van de stad.

Aan de Braak, het marktplein, ligt het Burgerhuis en het VOC kruithuis. Bezoek in de ‘Dorpsstraat’ de beroemde ‘Oom Samie se Winkel’ welke nauwelijks is veranderd sinds de start 200 jaar gelden.

Wat niet iedereen over Stellenbosch weet: vanwege de enorme hoeveelheden eikenbomen wordt de stad ook wel Oak Town genoemd.

De meeste reizigers toeren met de auto tijdens een rondreis Zuid Afrika van wijnhuis naar wijnhuis. Een logische keuze vanwege een stuk flexibiliteit, maar dat kan ook anders. Hoe heerlijk is het niet om lekker typisch Hollands op de fiets te springen en in je eigen tempo tussen de wijnvelden door te bablylonstoren-franschhoek (2)fietsen? Zo wijk je van de grote wegen af en duik je midden tussen de glooiende heuvels waar rijen vol Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc en de typische Zuid-Afrikaanse druif Chenin Blanc hangen te rijpen. Deze laatste druif wordt ook wel “Steen” genoemd vanwege de stevige harde en compacte druiventrossen.

Wij Hollanders gaan graag onze eigen weg op de fiets, maar toch is het erg leuk om de wijngaarden met een lokale gids te bezichtigen. Ten eerste vind je dan makkelijk(er) de weg en de gids leert je samen met de wijnmakers van diverse wijnhuizen de kneepjes van het vak. Een stop bij een van de oudste wijnhuizen, Rust en Vrede (gesticht in 1694) zal niet aan de fietsroute ontbreken. Ook breng je anders dan anders een bezoek aan een brandy stokerij waar je de specialiteiten van het huis te proeft.

Onderweg is er voldoende tijd om te stoppen waar je wil en kun je lunchen bij één van de wijnhuizen. Kies bij warm weer voor een picknick buiten met uitzicht op de boomgaard. Een bezoek aan de verschillende wijnhuizen gaat uiteraard niet zonder het proeven van de meest zalige wijntjes. Best prettig dat je dan achter het stuur van je fiets kunt kruipen in plaats van in de auto.
De druiventrossen en daarmee de wijngaarden zijn op z’n mooist tussen november en april, waarbij meestal in maart/april de oogst plaats vindt. Dit is ook wel meteen de drukste tijd. Helemaal in de Zuid-Afrikaanse zomervakantie van december/januari en wanneer het Stellenbosch Wine Festival plaats vindt, wat meestal eind januari/begin februari is.
Deze fietsroute tussen de wijnranken is een bouwsteen die je kunt boeken bij Zuid-Afrika online, onderdeel van Riksja Travel. Met bouwstenen, korte reisprogramma’s, stel je je eigen Zuid-Afrika rondreis samen. Kleinschalige accommodaties en bijzondere excursies zijn inbegrepen, met daarnaast de vrijheid om zelf de dag verder in te vullen. Op de bestemming werken ervaren reisspecialisten die Zuid-Afrika goed kennen en vanuit hun passie verkopen.

[Totaal: 3   Gemiddelde:  2.7/5]

Pin It on Pinterest

Share This